Interviu Dan Popescu

  1. Cum ați observat că a evoluat 2X2 RACE de-a lungul anilor? Ce aspecte specifice ale cursei au devenit mai importante sau mai populare?

Pot spune că am avut ocazia să fiu prezent încă de la primele ediții alături de colegii mei de la Salvamont, pe vremea aceea eram doar voluntar. În 10 ediții am putut vedea cum numărul participanților a crescut organic de la an la an, devenind una dintre cele mai importante curse de alergare montană din România. Cred că ideea de a ajunge pe cele mai emblematice vârfuri din Făgăraș – în direcții opuse punctului de plecare de la Bâlea Lac, reprezintă pentru mulți o provocare de realizat în aceeași cursă.

  1. Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină participanții la 2X2 RACE în ceea ce privește siguranța și protecția personală în mediul montan? Ce sfaturi aveți pentru aceștia în vederea evitării riscurilor?

Principalele probleme ar fi :

  • epuizarea fizică – pentru cei care nu au pregătirea fizică necesară probei 2×2 sau chiar x2 dacă nu își dozează corect efortul
  • deshidratarea – poate surveni dintr-o problema medicală sau din lipsa de experiență în crearea strategiei de pregătire a cursei
  • hipotermia dacă vremea este nefavorabilă – trebuie să înțelegem că este o cursa care se desfășoară la peste 2000 m altitudine pe distanțe lungi, iar majoritatea preferă un echipament cât mai ușor.

Salvamont Sibiu

  1. În calitate de șef al Salvamont Sibiu, care sunt cele mai importante echipamente și accesorii pe care le recomandați participanților la cursele de alergare montană, inclusiv la 2X2 RACE?

Din punctul meu de vedere fiecare participant ar trebui să aibă un bagaj minim de experiență în domeniul montan, iar de acolo să își asigure un minim de echipament. De asemenea și voi ca organizatori cu experiență a 10 ediții aveți o bună idee asupra unui kit minim.

Eu cred că ar trebui să avem o încălțăminte adecvată reliefului, cu o aderență foarte bună inclusiv pe stanca umedă. Șosetele ar trebui să fie unele comode care să nu provoace disconfort . Tricoul tehnic ar fi un echipament de asemenea important și poate o șapcă dacă avem o zi însorită.

Ca accesorii ar trebui să avem cu noi o foiță pentru vânt și ploaie, o bandană multifuncțională, o folie de supraviețuire, telefonul mobil, ochelari protecție UV.

  1. Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac alergătorii montani în timpul cursei 2X2 RACE sau în alte competiții similare? Ce sfaturi aveți pentru a evita aceste greșeli și a asigura o experiență sigură și plăcută pe traseu?

Cele mai frecvente greșeli după părerea mea sunt cele care țin de pregătirea participanților.

Sunt destul de mulți care își testează limitele la maxim, nefiind antrenați pentru acest tip de cursa. 2×2 nu este un maraton în oraș, unde dacă nu mai pot alerga, abandonez și mă urc în taxi. Aici suntem în vârful muntelui, la peste 2000m altitudine și ține de tine să reușești să revii în zona de finish sau, în cel mai rău caz, să supraviețuiești până ajung salvamontiștii la tine.

O altă greșeală ar fi consumul de diferite energizante, geluri etc cu care nu ești obișnuit de la antrenamente și nu știi cum reacționează organismul la ele pe timpul cursei. Am avut cazuri unde sportivii au abandonat datorită acestor situații.

Epuizarea totală poate duce și la alte greșeli sau accidente mai grave. E bine să știm când să punem capăt cursei, odată ajunși la capătul puterilor e deja prea târziu.

  1. Care sunt cele mai importante măsuri de precauție pe care ar trebui să le ia orice persoană care se aventurează în munți, fie că este vorba de curse montane sau de drumeții de agrement? Ce reguli sau ghiduri de conduită ar trebui respectate întotdeauna?

Există câteva măsuri de precauție importante pe care orice persoană ar trebui să le ia atunci când se aventurează în munți, indiferent dacă este vorba de curse montane sau de drumeții de agrement. Iată câteva reguli și ghiduri de conduită esențiale:

Este important să te informezi în mod adecvat despre zona montană în care urmează să mergi. Caută informații despre traseu, dificultate, condiții meteo și orice alte aspecte relevante. Verifică starea drumurilor și eventualele avertismente emise de autorități.

Echipament adecvat: asigură-te că ai echipamentul adecvat pentru activitatea montană pe care o desfășori. Acesta include încălțăminte rezistentă, haine adecvate în funcție de condițiile meteorologice, hărți, trusă de prim ajutor, alimente și apă suficiente, lanternă, telefon mobil etc.

Verifică condițiile meteo: Verifică în mod regulat prognoza meteo înainte și în timpul excursiei. Evită să te expui la condiții meteorologice extreme și fii pregătit pentru schimbări bruște.

Nu-ți depăși abilitățile fizice și nu te încumeta în zone periculoase sau riscante inutil.

Respectă avertizările și restricțiile: fii atent la avertizările și restricțiile emise de autorități sau de salvamontiști. Acestea sunt menite să-ți protejeze siguranța.

  1. Ce recomandări aveți pentru iubitorii de sporturi montane care doresc să se implice în organizarea sau voluntariatul la evenimente precum 2X2 RACE? Cum pot contribui aceștia la asigurarea siguranței și succesului competițiilor?

Eu cred că un bun voluntar ar trebui să  se asigure că are o pregătire și instruire adecvată din partea organizatorului. Ar trebui să cunoască regulile și traseul competiției, să fie pregătit să răspundă tuturor întrebărilor participanților, deci să fie o fire comunicativă și să fie capabil să comunice detaliile tehnice în cazul unor probleme cu sportivii. De asemenea voluntarii ar trebui să aibă un minim de experiență în trasee montane, pentru a nu fi o grijă în plus pentru organizatori și salvamontiști și chiar să contribuie la siguranța competiției prin bagajul lor de cunoștințe.

Dan Popescu, Salvamont Sibiu

  1. Care sunt principalele semne de avertizare și simptome ale oboselii sau epuizării în timpul unei curse montane, cum ar fi 2X2 RACE? Cum ar trebui să reacționeze un alergător în astfel de situații și cum poate evita problemele de sănătate sau accidentele grave?

Principalele simptome ale epuizării sunt: oboseală excesivă, severă care nu dispare după pauze scurte. Probleme musculare – crampe/cârcei, transpirație excesivă, coordonare slabă, respirație dificilă sau scurtă, palpitații, amețeală sau chiar leșin.

Sportivii pot evita epuizarea prin pregătire fizică adecvată, hidratare corespunzătoare, alimentație sănătoasă înaintea și în timpul cursei, pauze suficiente atunci când organismul simte nevoia. Ca și factori externi trebuie să luăm în calcul condițiile meteo din ziua cursei, să fim echipați corespunzător.

  1. Care sunt cele mai importante informații pe care un alergător montan trebuie să le cunoască înainte de a participa la 2X2 RACE? Cum pot obține aceste informații și cum pot fi în contact cu echipa Salvamont în caz de necesitate sau urgență?

Toți alergătorii ar trebui să cunoască traseul cursei, cât și traseele adiacente în cazul în care vremea devine nefavorabilă și nu mai este sigură continuarea cursei. De asemenea au obligația să verifice condițiile meteo din ziua cursei pentru a lua cea mai bună decizie privind echipamentul. Toate aceste informații se pot găsi pe diferite site-uri de profil (meteoromania, Salvamont Sibiu cât și în relația lor directă cu organizatorul). Trebuie să știm că în caz de urgență medicală, numărul unic de apel este 112 apoi ulterior înștiințat organizatorul. În cazul în care un alergător s-a rătăcit sau are o problema care nu reprezintă un risc major, poate contacta Dispeceratul Național Salvamont România la nr. de telefon: 0725826668.

  1. Ce beneficii aduce participarea membrilor echipei Salvamont Sibiu la cursele de alergare și ski-alpinism în ceea ce privește dezvoltarea și consolidarea spiritului de echipă? Cum se reflectă acestea în activitatea și performanța echipei în misiunile de salvare și asistență în munți?

Membrii SPJ Salvamont Sibiu sunt angrenați în participarea la diferite evenimente sportive printre care concursuri de alergare montană, ski alpinism, ski de tură, MTB etc. Toate aceste activități sunt direct în legătură cu activitatea pe care noi o desfășurăm că Salvamontiști și ne face plăcere să o facem și în cadru competițional.

  1. În 2014, 2X2 RACE a fost scurtat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, luându-se atunci decizia de a alerga 2X2 până pe Vf. Negoiu și X2 până la Lacul Calțun. Ce recomandări aveți pentru sportivii sau turiștii care se află pe munte atunci când condițiile meteo se schimbă și apar descărcări electrice?

Cel mai important este să asculte indicațiile organizatorilor și ale voluntarilor dacă se ia decizia întreruperii cursei sau a schimbării traseului. Poate fi frustrant să alergi distanțe foarte mari și să nu poți finaliza cursa sau obiectivul tău personal, dar muntele rămâne tot acolo, sănătatea fiind pe primul plan.

Dacă ești o persoană mai organizată poți să iei aceste decizii pe baza unor informații dinaintea cursei și să fii atent la prognozele meteo și actualizările despre evoluția vremii în zona montană.

Identifică semnele timpurii: fii atent la semnele timpurii ale unei furtuni iminente, cum ar fi înăsprirea vântului, înnegrirea norilor, apariția fulgerelor sau tunetelor.

Să cunoști bine zona și să găsești un adăpost sigur în imediată proximitate. Să eviți să petreci prea mult timp în creastă.

Este important să nu subestimezi pericolul furtunilor cu descărcări electrice în munți și să iei măsuri imediate pentru a-ți proteja siguranța. În astfel de situații, sfatul cel mai important este să eviți expunerea la riscuri și să cauți un adăpost sigur într-o zonă protejată până ce furtuna trece.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *