Pădurea Gușterița, cunoscută și sub numele de Hameršterf în dialectul săsesc sau Hammersdorf în germană, este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Această zonă încântătoare se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare și se află într-o regiune colinară, la altitudinea de 500-600 de metri.

Istoricul acestei păduri este bogat și interesant. Se presupune că pe teritoriul localității sau în imediata ei apropiere s-a aflat Castrul roman Cedonia. Prima atestare scrisă datează din 1309, când într-un document era menționat Johannes plebanus de villa Vmberti, denumire care mai apare în documente ulterioare și ca Villa Humperti sau Villa Umberti.

Biserica luterană din Gușterița, construită inițial ca o bazilică romanică cu trei nave, datează din secolul al XIII-lea. Aceasta a suferit modificări și transformări de-a lungul timpului, iar astăzi se remarcă prin stilul său gotic. Turnul-clopotniță, clădit în 1742, adăpostește galerii de luptă și completează frumusețea bisericii.

În prezent, Gușterița este o zonă plină de potențial pentru activități în natură. Primăria Sibiu a propus amenajarea de trasee tematice pentru plimbări și biciclete în această pădure. Aceste trasee vor oferi oportunități de explorare și relaxare, iar peisajul colinar și aerul proaspăt vor încânta vizitatorii.