Eirik Haugsness și Sarah Ridgway despre Skyrunning

EIRIK HAUGSNESS

Skyrunning pentru mine înseamnă a merge la munte fără mai multe echipamente decât ai nevoie cu adevărat, apoi să urci și să cobori din nou cât de repede poți, dar în același timp să te bucuri cât mai mult de natură și împrejurimi în timp ce alergi.

Primele 5 abilități pe care trebuie să le aveți pentru Skyrunning și cum să le obțineți:

1 . Să puteți face față variațiilor terenului și condițiilor meteorologice.

Alergați pe diferite tipuri de teren, totul de la sol moale, suprafață dură, teren ușor și teren tehnic. Și asigurați-vă că vă antrenați în toate tipurile de condiții meteorologice. Vremea se va schimba rapid în munți și suprafața pe care o veți alerga se va schimba odată cu vremea.

  1. Întărește-ți ”motorul” pentru a face față urcării.

Dacă doriți cu adevărat să vă bucurați de Skyrunning, este un avantaj să aveți o inimă puternică și un set de plămâni bine lucrați – cea mai mare parte a timpului petrecut într-o cursă este în urcări. Inima și plămânii dvs. se pot îmunătății cu ușurință prin antrenament cardio structurat cu intervale și sesiuni de viteză cu un ritm cardiac mai mare. Câteva intervale regulate de 4 × 4 în timpul săptămânii sunt o modalitate excelentă de a începe.

  1. Asigurați-vă că aveți picioare puternice pentru coborâre.

A ajunge în vârful unui munte este o provocare, dar a coborâ repede și în siguranță poate fi la fel de greu. Picioarele și gleznele puternice vă vor ajuta să terminați treaba. Mergeți la o sală de fitness de două ori pe săptămână în timpul iernii și creșteți-vă puterea picioarelor cu greutăți sau pur și simplu folosiți exerciții simple cu greutate corporală. Un efort de 20-30 min este mai mult decât suficient – Dacă adăugați și 15 min, sau cam așa ceva, de antrenament pentru echilibru și stabilitate, veți fi în siguranță. Este plictisitor, dar merită fiecare minut!

  1. Aflați cum să vă faceți ritmul în timpul unei curse!

Chiar și la o cursă scurtă, verticală sau o cursă lungă de sky / ultra, alegerea ritmului corect de la început până la sfârșit este esențială pentru experiența de alergare. Este întotdeauna mult mai distractiv și sănătos să ai putere rămasă în picioare la sfârșitul unei curse, decât să suferi de la prima oră a startului până la final. Pacing-ul este ceva ce înveți mult din experiență, dar dacă îți cunoști propriul nivel de fitness, ar trebui să fie posibil să faci un ritm de alergare care să ți se potrivească fără ani de experiență. Aveți răbdare și ascultați-vă corpul este singura modalitate de a obține rezultate corecte.

5. Găsiți o strategie bună de nutriție și hidratare și respectați-o.

Cursele de Skyrunning pot fi scurte, 35 min sau chiar mai puțin sau pot dura mai mult de o zi. Când participi  într-o cursă lungă Sky Race sau într-o cursă Sky Ultra, o strategie bună de nutriție și hidratare devine importantă. În mod normal, aveți nevoie de aproximativ 60 de grame de carbohidrați și jumătate – un litru de apă în fiecare oră pentru a lucra cât mai bine. Acest lucru ar putea părea ca o sarcină ușoară, dar pentru a face acest lucru în timpul unei curse când inima îți bate ca o tobă și adrenalina se grăbește prin corpul tău este departe de a fi ușor. Exersați mâncatul și băutul la antrenament! Și caută o nutriție solidă și lichidă care funcționează pentru tine cu mult înainte de ziua cursei! Testarea și eșecul este modalitatea de a face acest lucru corect. În ziua cursei: Disciplina este cheia! – Mănâncă și bea cel puțin la fiecare 20 de minute dacă se preconizează că cursa ta va dura două ore sau mai mult.

 

SARAH RIDGWAY

Ca alergătoare, sunt atrasă mai ales de munți, în special de crestele stâncoase expuse și de traseele clasice care prezintă frumusețea și unicitatea unei zone. Cursele care se încadrează sub bannerul SkyRunning îmi oferă această experiență: știu că voi avea o zi plină de provocări și plină de satisfacții.

1. Fii specific

Studiază concursul și antrenează-te pentru a imita ceea ce vei întâlni în ziua cursei. Dacă cursa implică o cursă rapidă de 9 km înainte de o ascensiune de gradul 3, atunci faceți o cursă rutieră de 10 km și ieșiți pe dealuri cât mai curând posibil și faceți niște scrambling. Ieșiți și reproduceți traseul, dar dacă nu puteți, proiectați un traseu care să îl reproducă în cel mai apropiat loc sălbatic.

2. Pregătește-te pentru roller-coaster

Obișnuiește-te cu urcări mari, coborâri mari, urmate de o altă urcare mare, coborâre mare… repetă. Petrecți cît mai mult timp în teren înclinat și dezvoltă-ți forța pentru a te putea adapta la o mare varietate de teren.

3. Nu te lupta

Cu cât sunteți mai eficient în gestionarea terenurilor accidentate, cu atât consumați mai puțină energie, ceea ce vă lasă mai multă energie pentru a duce la bun sfârșit ceea ce de multe ori este o distanță lungă de parcurs. Dacă ai tendința de a „lupta” cu un anumit teren sau înclinație și evitați să alergați pe acel tronson, angajați-vă să vă faceți un scop în a vă îmbunătățiți tehnica.

4. Nu fi un alergător de vreme frumoasă

Data zilei cursei nu se schimbă și vremea va face ce vrea ea. Dacă nu te simți în largul tău să alergi în ploaia orizontală învelită în zgomot dens, atunci te vei simți anxios și vei avea mai puțină energie pentru a face față cusei pe care o ai în față.

5. Rafinați-vă kit-ul și ”combustibilul”

Respectați cerințele kit-ului și învățați cum să vă folosiți echipamentul înainte de ziua cursei. Nu vă gândiți doar la îndeplinirea cerințelor de bază, împachetați lucruri care vă vor ajuta cu adevărat dacă condițiile din ziua cursei sunt neprielnice: De exemplu, dacă prognoza este îngrozitoare, nu optați pentru o greutate mai ușoară și alegeți jacheta impermeabilă cea mai subțire și ușoară. Mergeți la sigur cu ceva care oferă confort termic și impermeabilitate. Nu neglijați nutriția: exersați mâncatul și aflați din timp ce funcționează pentru dvs. și când sau cât de des să vă alimentați.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *