Ce Este Skyrunning? Un Ghid Pentru Cursele Munților

Alergarea unui maraton este o ispravă în sine, dar ați auzit vreodată de skyrunning?

Skyrunning este, în esență, alergare montană alpină la altitudini foarte înalte , dar cu accent pe creșterea elevației și a tehnicității.

Killian Jornet este cu ușurință cel mai mare nume din sport. Și-a făcut un nume alergând în sus și în jos munți abrupți care creează furori cu viteze record.

Jornet și colegii săi practicanți de skyrunning au ales un sport în care își împing limitele în spațiul în care pământul și cerul se întâlnesc.

Federația Internațională de Skyrunning definește disciplina ca „ alergare în munți peste 2.000 m altitudine, unde dificultatea de urcare nu depășește gradul II° și înclinația este de peste 30%”.

De la nașterea acestui sport în 1992, există acum 200 de curse oficiale de skyrunning în întreaga lume, cu aproximativ 50.000 de participanți, din 65 de țări.

În acest articol vom arunca o privire la,

 • Istoria sportului,
 • distincția dintre skyrunning și ultrarunning,
 • tipurile de teren ale sportului,
 • diferitele tipuri de curse din cadrul disciplinei,
 • tipurile de competiții de skyrunning,
 • cine sunt mai exact acești skyrunners,
 • și, în sfârșit, câteva cuvinte despre sport de la înșiși skyrunners.

Sunteți gata să aruncați o privire în lumea în creștere a alergării la înălțime?

Să mergem!

Istoria Skyrunning-ului

Skyrunning este un sport oarecum nou prin nume. Sportul oficial a fost fondat în 1992 de alpinismul italian Marino Giacometti.

Scopurile lui Giacometti au fost să vadă de ce sunt capabili oamenii la altitudine și să vadă cât de departe se pot împinge oamenii.

El a botezat sportul cu sloganul „Less cloud. More sky”. ” Mai puțini nori, mai mult cer.

La începutul anilor ’90, Giacometti și o mână de colegi alpiniști au început să organizeze curse în jurul Mont Blanc și Monte Rosa în Alpii italieni.

În 1993, echipa a primit sprijinul unui sponsor, Fila, iar Skyrunning a decolat în toată lumea. Au început să apară curse de la Muntele Kenya până la Munții Stâncoși din America de Nord, de la Himalaya la vulcanii mexicani.

Este Skyrunning La Fel Ca Ultrarunning?

Răspuns scurt – nu.

În primul rând, din punct de vedere tehnic, skyrunning-ul și ultrarunningul sunt definite în cadrul diferitelor organisme de conducere.

Ultrarunning este moderat de Asociația Internațională de Atletism (IAAF), în timp ce skyrunning este guvernat de Federația Internațională de Skyrunning.

Aceste două organisme care definesc standardele ne oferă distincții între cele două discipline.

Una dintre aceste distincții este faptul că ultra-urile pot fi plate, în timp ce cursele de skyrunning nu pot fi.

O altă distincție este că cursele de skyrunning pot fi mai scurte decât un semimaraton , în timp ce ultra, prin definiție, sunt cel puțin lungimea unui maraton standard.

Terenul Skyrunning

Cu statistici atât de imense de creștere a înălțimii, cursele de Skyrunning tind să fie desfășurate în afara potecilor bătute.

Deoarece cursele au loc peste tot în lume și tipul de suprafață poate varia dramatic. Dar orice merge cu adevărat; poteci, urme , morene, stâncă și chiar peste zăpadă și ghețari.

Singura limitare a terenului este pe asfalt. Suprafețele asfaltate pot reprezenta doar până la 15% din distanța totală a cursei.

Terenul cursei este tehnic.

Skyrunnerii trebuie să fie agili și stabili pe picioare, în special pentru segmentele de coborâre , unde profesioniștii pot câștiga un avânt serios pe pante abrupte.

Tipul de teren înseamnă că skyrunnerii trebuie să aibă pantoful potrivit pentru traseu. Acest lucru înseamnă, în general, să optați pentru un pantof de traseu dur.

Uneori este chiar necesar ca skyrunnerii să atașeze micro-crampoane la partea inferioară a pantofilor lor – țepi cu fixare rapidă pe care le puteți atașa de fundul pantofului pentru o aderență sporită.

Cele 8 Tipuri De Curse Skyrunning

Skyrunning este un termen umbrelă pentru opt discipline Skyrace distincte.

Fiecare dintre aceste discipline este definită cu precizie de Asociația Internațională de Skyrunning în ceea ce privește distanța, creșterea cotei și tipul de suprafață.

 1. SKY – Sunt curse între 20 km și 49 km lungime cu minim 1.200 m de urcare verticală. Pentru această disciplină, cursele care ajung la peste 4.000 m altitudine trebuie să aibă o lungime de peste 10 km.
 2. SKYULTRA – Sunt curse între 50 km și 99 km pe distanță cu minim 3.000 m de urcare verticală. Timpul maxim de terminare pentru Skyultras trebuie să fie sub 16 ore.
 3. VERTICAL – Acestea sunt curse doar în urcare cu 1.000 m urcare verticală. Aceste tipuri de curse nu pot depăși 5 km. Pentru o cursă Skyrace verticală, înclinația medie minimă trebuie să fie de cel puțin 20%, iar 5% din distanța totală trebuie să fie peste 33%. E ridicol de abrupt.
 4. SKYSPEED – Acestea sunt curse scurte și abrupte de skyrunning, cu 100 de metri sau mai mult de urcare verticală și o înclinație de minim 33%.Pentru referință, cea mai abruptă pantă pe care o poate urca o mașină standard înainte de a aluneca în jos este de 35%.
 5. ESCALARĂ / ALERGARE VERTICALĂ – Sunt curse verticale cu o înclinație de peste 45% (!). Cantitatea minimă de urcare verticală pentru aceste evenimente este de 100 de metri.
 6. SKYBIKE – Nu totul este despre alergare. Evenimentele SKYBIKE sunt duatloane care constau într-o cursă de ciclism rutier sau montan plus un kilometru vertical de alergare sau orice altă competiție de skyrunning.
 7. SKYRAID – Acestea sunt curse de echipe skyrunning pe distanțe lungi. SKYRAID-urile combină alergarea cu alte sporturi, cum ar fi ciclismul, alpinismul sau schiul.
 8. SKYSNOW – Aceste curse sunt cel puțin 70% pe zăpadă. În timpul unei curse SKYSNOW, concurenții trebuie să folosească micro-crampoane aprobate de cursă.

Cursele SKYSNOW pot fi împărțite în două discipline.

 • Verticală – Acestea sunt curse cu o distanță mai mică de 5 km cu o înclinație de minim 15%.
 • Clasic – Aceste curse acoperă cel puțin 9 km de distanță. Au o înclinație totală minimă de 3% și trebuie să existe secțiuni de peste 10%.

Competiții De Skyrunning

Și unde merg sportivii pentru a concura în cursele de skyrunning?

Ei bine, există 11 competiții oficiale de skyrunning organizate în întreaga lume.

Cel mai faimos dintre acestea este Skyrunner World Series, care a fost introdus în 2004.

Seria Mondială Skyrunner

Skyrunner World Series 2021 cuprinde 13 curse, în 11 țări, pe trei continente.

Pentru fiecare cursă din World Series, primii 20 de clasați din fiecare grupă de gen li se acordă puncte. Apoi, la sfârșitul sezonului, câștigătorul general pentru fiecare categorie de gen este calculat pe baza rezultatelor primelor patru puncte ale sportivului.

Alte Competiții De Skyrunning

În afară de Skyrunning World Series, există o serie de alte evenimente, de la campionate mondiale la competiții continentale, la evenimente naționale.

Campionatele Mondiale de Skyrunning au trei discipline de skyrunning; VERTICAL, SKY și SKYULTRA.

Campionatele continentale Skyrunning oferă alergătorilor șansa de a concura împotriva colegilor sportivi de pe același continent. Aici se acordă medalii continentale individuale de la fiecare disciplină de skyrunning.

Skyrunner National Series are loc în 12 țări și pe trei continente. Aceste curse oferă sportivilor șansa de a concura la nivel național înainte de a trece la competițiile internaționale.

Cine Sunt Skyrunners?

Mai simplu spus, skyrunnerii sunt oameni cărora le place să alerge în munți, acolo unde pământul atinge cerul.

Contrar a ceea ce ați crezut, nu trebuie să fiți un atlet sponsorizat de elită pentru a participa la competiții de skyrunning.

De fapt, oricine se poate înscrie pentru a participa la cursele Skyrunner World Series prin intermediul site-urilor web ale curselor individuale.

Aceasta este o oportunitate minunată pentru alergătorii pasionați de munte de a concura alături de profesioniști!

Deși, de dragul tău, pentru a lua în considerare participarea la una dintre aceste curse, trebuie să fii într-o formă fizică destul de bună și să fii încrezător pe terenuri dificile.

Este important să fii conștient de tine însuți și să-ți cunoști propriile limitări – pentru a intra în aceste curse trebuie să semnezi o declarație pe proprie răspundere în care este trecut riscul de accidentare sau chiar deces!

Skyrunners despre Skyrunning

Ce atrage oamenii spre sport? Și ce îi obligă să continue? Iată câteva citate de la înșiși skyrunners care ne pot oferi o perspectivă asupra disciplinei.

Alerg în munți pentru că îmi oferă o libertate pe care nu o pot simți altundeva ” — Skyrunner profesionist Luke Nelson

Este destul de dificil și destul de brutal, dar este foarte distractiv ” — Skyrunner profesionist Max King

Este atât de fascinant să vezi limitele unde poți ajunge. Este atât de interesant să te împingi ” — Skyrunner profesionist Emelie Forsberg

Undeva între partea de jos a urcușului și vârf este răspunsul la misterul de ce urcăm. ” — Alpinistul Greg Child

Aceasta este pasiunea mea. Iubesc natura și munții. Când alerg, pot să mă opresc de la viața de zi cu zi .” – Maria Koller, câștigătoarea Madeira Skyrace 2019

Cred că nu poți experimenta un sentiment de libertate mai mare decât ceea ce simți când alergi pe o creastă care pare să atârne în aer.

E ca și cum ai alerga de-a lungul tăieturii lamei unei săbii, având grijă să nu cazi peste o parte în timp ce accelerezi cu fiecare pas pentru a lăsa lama și pericolul în urmă, deși, în același timp, nu vrei să se termine vreodată. .

Există pericole, dar te poți gândi doar la zbor, să-ți dai picioarelor libertatea de a merge din ce în ce mai repede, lăsându-ți corpul să danseze în timp ce își păstrează echilibrul.

Nu contează când sau unde – ai putea coborî creasta de pe Bosses of Mont Blanc, crestele de pe Olla de Núria sau Carlit – acel sentiment de libertate nu se schimbă niciodată.” – Skyrunner profesionist Kilian Jornet, citat  din cartea  sa Fugi sau mori.

Articol de: Maria Andrews.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *